tirsdag 17. februar 2015

Budsjett

En ting som er sikkert, er at å bygge hytte, det er en dyr affære. Det gjelder å ha planlagt godt på forhånd, og tenkt nøye gjennom hvilke utgifter man tror dukker opp. Det er en livslang forpliktelse, i alle fall om man må låne penger, og man skal være helt sikker på at dette virkelig er noe man ønsker før man setter i gang.

Mange sier at "du får mange netter på hotell for det det koster å eie en hytte", og det skal jeg ikke krangle på, men hvor er kosen med å sitte 4 stk på et lite hotellrom kontra å sitte i godstolen i stua på hytta med fyr i peisen etter en lang dag i skiløypa eller på fjelltur? Jeg bare spør ;) For oss er hytta en investering i livskvalitet og ikke minst familietid, og vi er innstilt på at andre ting må vike for hytta. 

Når det er sagt har vi lagt stor vekt på at ting ikke skal koste mye, vi kunne f.eks valgt en helt annen hytteleverandør da vi fant mange hyttetyper vi likte, men da måtte nok drømmen blitt utsatt noen år. Familiehytta var det rimeligste alternativet, samtidig som de hadde hyttetypene som passet tomten vår aller best.

Vi satte opp et budsjett med følgende poster:

- Tomt
- Opparbeiding av tomt
- Kommunale avgifter (tilknytningsavgift)
- Byggesett
- Plate
- Rørlegger
- Elektriker
- Kjøkkeninnredning og hvitevarer
- Parkett, panel og tilbehør
- Fliser, badromspanel og tilbehør
- Badromsinnredning 
- Peis og pipe, pluss arbeid
- Campingvogn
- Arbeidsbil
- Møbler

I tillegg har vi en diversepost ;)

Byggestrøm og containerleie er noe av det som er i sistnevnte. 

Vi laget en kolonne med antatte kostnader og en med de faktiske kostnadene. Dette er summert i bunn, slik at vi hele tiden ser hvordan vi ligger an.

2 kommentarer:

 1. Hei
  Har lest litt her inn påbloggen for å få litt innspirasjon. Det ser ut til å bli et flott prosjekt som dere kan nyte i mange år.
  Vi er i startfasen med å sette opp budsjett på en lignende hytte (størrelse) og lurer på om du kan fortelle litt om innholdet i budsjettet.
  Hva blir totalen? Har det dukket opp poster som dere ikke hadde forutsett osv.

  Mvh
  Jan Roger Hansen
  Hytteplanlegger i fra Haugesund :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Takk for det :)

   Dere er i en spennende fase, men der er mange faktorer som spiller inn, så våre tall hjelper nok ikke så veldig mye. Vi har heller ikke så lyst å legge dem ut på nettet, men her er litt mer forklaring rundt de største postene:

   Tomt - Vi valgte å bygge i utkanten av skitrekket, dermed slipper vi å bo "midt i smørja" og det var også billigere tomter der.

   Opparbeiding av tomt - her kommer det an på hvor mye som må gjøres, og om dere har en bekjent som evt kan gjøre det litt billigere. Dette var den posten hvor vi "bommet" på, da det viste seg at der var en del mer å gjøre enn hva entreprenøren hadde sett for seg, så å beregne 20% ekstra her kan være lurt.

   Kommunale avgifter - dette varierer veldig fra sted til sted, og ble en ganske stor post i vårt budsjett.

   Byggesett - Vi valgte Familiehytta, men ribbet den i grunn for det meste for å få ned lånekostnadene, og heller ta f.eks veranda og hems etter hvert som vi har råd til det.

   Plate - Sparer en god del på å gjøre jobben selv, kommer mye an på hvilke produkter dere velger. Vi valgte Vartdal Plast sine ringmurelementer, og det fungerte veldig bra. Eneste jeg ville gjort annerledes, er å støypt plata til garasjen samtidig og kanskje satt den opp før hytta ;)

   Rørlegger og elektriker - her er det ekstremt viktig å finne noen med gode referanser, vi har vært litt uheldig med rørlegger. Og det er store utgiftsposter, så om dere har bekjente som kan gjøre jobben, er mye penger spart.

   Kjøkkeninnredning - Ikea sitt kjøkken er å anbefale, og hadde jeg visst at de hadde endret modulene sine, så hadde jeg nok gjort endringer på hyttetegningene slik at vi likevel kunne brukt dem. Sparer i alle fall mye på Ikea/Epoq fremfor Kvik/HTH.

   Dette var de største postene, i tillegg til at vi måtte kjøpe oss en arbeidsbil og campingvogn, men der får vi igjen en del etter hvert som vi selger dem igjen. Samt at vi har spart en god del på at vi har sluppet å leie mens vi har bygget.

   Byggestrømmen er en del dyrere enn vi hadde sett for oss, så den gleder jeg meg til vi blir kvitt, og så valgte vi å doble antall spotter på stue/kjøkken, så dermed økte den posten en del. Men ellers har vi i grunn holdt oss veldig bra til budsjettet. Om man ikke velger alt fra øverste hylle, kan man fint bygge en hytte på denne størrelsen til rundt 2 mill ;)

   Håper dette var til litt nytte, lykke til med prosessen :)

   Slett